07. september 2024
Facebook
pondelok, 15 júl 2024 20:00

Poslanci rokujú o vládnej novele Trestného zákona v skrátenom konaní, posunuli ju do druhého čítania

Written by 
Rate this item
(0 votes)

15.7.2024 (SITA.sk) -

  • aktualizované 15. júla, 18:50
Poslanci Národnej rady SR na druhý pokus otvorili mimoriadnu parlamentnú schôdzu. Pri prvom pokuse nebolo plénum uznášaniaschopné, prezentovalo sa len 75 poslancov. Na otvorenie schôdze je potrebných 76 zákonodarcov.

Náhrada za Blahu a Kaliňáka

V úvode schôdze zložili poslanecký sľub dvaja náhradníci za stranu Smer - sociálna demokracia. Do parlamentných ľavíc zasadnú Ján Horváth a Jozef Kačmár, ktorí nahradili Ľuboša Blahu a Erika Kaliňáka. Tí boli v júnových eurovoľbách zvolení za poslancov Európskeho parlamentu. Program zahŕňal skladanie sľubov náhradníkov a prijímanie vládnej novely Trestného zákona. Národná rada SR rokuje o vládnej novele Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament neskôr posunul novelu do ďalšieho legislatívneho procesu.

Modifikácia Trestného zákona

Prijatím zmien sa má modifikovať oblasť poškodzovania finančných záujmov Európskej únie (EÚ) v Trestnom zákone. Ako vyplýva z novely, obligatórny trest odňatia slobody sa na základe dohody s Európskou komisiou bude uplatňovať v prípade, ak horná hranica trestnej sadzby trestu odňatia slobody ustanovená v osobitnej časti Trestného zákona bude prevyšovať šesť rokov. Do Trestného zákona sa zároveň zavádza úprava posudzovania vplyvov novej zákonnej úpravy, ktorou dochádza k skráteniu premlčacích dôb v prípadoch, ak pred zmenou zákona došlo k prerušeniu plynutia premlčacej doby, ktorá sa s ohľadom na judikatúru Súdneho dvora EÚ týka trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ. „Podstata právnej úpravy spočíva v tom, že ak sa zákonom skrátia premlčacie doby trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie, pri ktorých došlo k prerušeniu premlčania trestného stíhania, tak účinky spojené s prerušením premlčania, vrátane účinkov procesných úkonov, ktorými došlo k prerušeniu plynutia premlčacích dôb, zostávajú zachované," vysvetlilo ministerstvo spravodlivosti.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 - 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), mimoriadna schôdza, Novela Trestného zákona, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk - Poslanci rokujú o vládnej novele Trestného zákona v skrátenom konaní, posunuli ju do druhého čítania © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 22 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner